18 Mart 2014 Salı

Yaptıklarımız Yapacaklarımızın Göstergesi Midir?

Başarılı olmak. Üzerine fazlasıyla düşünülmesi gereken bir konu alında. Nedir ki başarı? Başarımızın göstergesi nedir? Kime nasıl ve ne şekilde ya da hangi durumda başarılı denebilir.



Yaptıklarımız yapacaklarımızın göstergesidir diye bir söz var ama ne kadar doğru? İnsan bana kalırsa sadece yaptıklarıyla değil, yapacaklarıyla da başarılı olarak değerlendirilmesi gereken bir canlı. Özellikle de iş dünyasında. Daha çok para kazanmak, adımızın önüne daha fazla title almak kendi başına göstergesi midir başarının? Başarı bir yol bence. Uzun bir yol. Sonu yok. Kat ettiğimiz yol, daha ne kadar kat edeceğimizi gösterebilir tabi, ama hızımızı arttırmamız da mümkün yolun bir noktasında. Çünkü hepimizin hayalleri var. İlerlemek istediği bir yol. Varmak istediği bir hedef. “İnsan sahip olduklarının toplamı değil, henüz gerçekleştiremediklerinin toplamıdır” diyor Jean Paul Sartre. Haksız da sayılmaz. Başardıklarıyla değil, başaracaklarıyla da değerlendirilmelidir insan bana kalırsa.



Peki bu nasıl mümkün olabilir? Emin değilim. Emin olduğum bir şey varsa o da iş dünyasının büyük bir yanılgı içinde olduğudur. Yaptıklarımız kesinlikle yapacaklarımızı göstermez. Bir fikir verebilir doğru, ama bu bilgiden kesin bir yargı çıkmamalı bana kalıra. Hem ne diyor tarihçi Edward Hallett Carr; “nereden geldiğim bilgisi, bana neden nereye gideceğimi söylesin.”


Sizce de öyle değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder